Sernik wegański!
Dzisiaj propozycja dla wszystkich osób, które nie jedzą nabiału, cukru oraz białej mąki.To moje pierwsze surowe ciasto w życiu. Muszę przyznać, że wyszło wspaniale i nawet nie zdążyłam zrobić zbyt wielu zdjęć, bo w momencie zniknęło z lodówki. Sernik doskonale smakuje z musem truskawkowym, który orzeźwia całą kompozycję składników!
Idealny na upalne dni:)
Składniki na białą masę:
- 2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 1/3 szkl. miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szkl. oleju kokosowego
- 1/3 szkl. wody
- szczypta soli
- 1/4 – 1/2 szkl. daktyli
- 1 szkl. orzechów (ja dałam migdały)
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
Masa
Orzechy na ciasto trzeba namoczyć na kilka godzin (jest to konieczne). Następnie za pomocą blendera lub innego sprzętu rozdrabniającego, miksujemy orzechy i wlewamy wodę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę.
Spód
Daktyle, potrzebne na spód pod sernik należy namoczyć na około 30 min. Po tym czasie miksujemy orzechy z daktylami na klejącą się masę.
Formę wykładamy przygotowanym spodem (masa z daktyli i orzechów) i dobrze ugniatamy. Wlewamy masę serową i wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny.
Polewa:
W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy olej kokosowy w cieplej kąpieli wodnej, później dodajemy kakao i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy polewę na sernik i dekorujemy płatkami migdałowymi oraz truskawkami. Nasze ciasto przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem polewamy musem truskawkowym własnej roboty! SMACZNEGO:)
Wygląda CUDOWNIE!!! :)
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń